Spiselige blomster

 

For mange er det grønsager der tænkes på når det drejer sig om spiselige urter, men der er faktisk en hel del stauder og sommerblomster der er spiselige, nogle af dem smager faktisk ganske godt, andre kan fint indgå sammen med andre, også fordi de indeholder sunde ting.

 

Læge baldrians (Valeriana officinalis),blade kan anvendes i salaten i små mængder da de har en lidt skarp smag. Blomsten kan bruges i te.

Sporebaldrian (Centranthus) blomster og blade. Mindre mængder i salat. Blomsten i te.

Moskuskatost2 

Moskuskatost (Malva moschata) bladene og blomsterne er spiselige. Begge dele kan spises rå i salat og i pesto. Mild smag.

Kæmpemelba har en mild smag og er god i fx lasagne og gratin.

Lægestokrosens (Althea officinalis) blade er mild i smagen. Bedst unge før de bliver hårede. Blomsterne er til spiselig pynt.

Hulkravet Kodrivers (Primula veris) blade er mild i smagen, på grund af at det er en tidlig plante kan den bruges til det meste, i salat (fx sammen med tidlig spinat) Blomsterne også i salat.

 

Læbeblomstfamilien

Krybende læbeløs (Ajuga reptans) har en kraftigt smag, så kun i mindre mængder. Blomsten som spiselig pynt. 

 

 

 

 DSC06236

 Alle mynter:

Broget ananasmynte (Mentha suaveolens.) som er en variant af æblemynte, smager godt i te og kager

Krusemynte

Chokolademynte (Mentha × piperita 'Chocolate Mint’)

Pebermynte (Mentha x piperita) Aromatisk og kraftig smag både i te og tilberedte retter. God til deserter.

Bjergmynte (Calamintha)

Marokansk mynte (Mentha Spicata Moroccan) brug den i te

Anisisops (Agastache) bladene og blomster er spiselige. Giver lakrids-anisagtig smag. Gode i te og i salater.

Døvnælde (Lamium album) i tilberedte retter og salat

Guldnælde (Lamium galeobdolon) i tilberedte retter og salat

 

Vintersar (Satureja montana) God til at sætte lidt smag på supper, sovs og gryderetter.

Alle krydderurter som kan bruges i te, og som smagsforstærkere i forskellige retter. Nogle af dem har en stærk eller kraftig smag. Vi tørrer bladene fra de fleste krydderurter, så vi kan have glæde af dem om vinteren.

 

Gederams  (Chamaenerion angustifolium ) de unge skud og blomsten har mild smag. Den bliver bitter når den er vokset for meget. 

DSC09091

 

Studenternillikes (Dianthus barbatus) blade og blomster, unge blade . Blomsten pynter påtager og salat. Ikke nogen stor smag.

 

Bronzefennikels  (Foeniculum vulgaris 'Purpureum') blade og blomster, unge skud er lækrest. Smuk i salaten. Hosta

 

Løvstikke (Levisticum officinale) Unge blade og stilke er gode i supper og sammenkogte retter. (Maggiplante)

 

Hosta (Hosta) især unge blade om foråret mens de står som ruller blanceres som spinat. Mild delikat smag. Blomsterne i salater.

 

Dagliljer (Hemerocallis) blomsterne har en sød nektarsmag og er flotte i salaten. Bladene skal koges da de indeholder små mængder gift som kan sløve lidt.

 

Sødskærm (Myrrhis odorata) har en skøn anissmag, bruges i salater, i varme retter, fx lasagne. Umodne frø kan tygges eller males til krydderi. Rødderne kan koges og spises.

 

Sankthansurt (Hylotelephium telephium) der er flere slags. De tykke blade kan frituresteges.sankthansurt6

 

Stedmoderblomster (Viola tricolor) kan bruges på salaten og kager

 

Lavendel, (Lavandula) kan sætte smag i og på kager. Kan tørres og bruges om vinteren.