Derfor hedder det Slottet i SmørmosenDSC09114

Slottet i Smørmosen er en økologisk kolonihave, som vi købte i 1994. Huset var forfaldet og haven var ikke holdt. Vi gav 60.000 kr. for det hele, med indbo. Grundprisen var dengang på ca. 40.000 kr. Vi har selv istandsat hele huset. Der er termovinduer og rimelig isolering overalt. Vi bruger aldrig trykimprægneret træ, men man kan ikke sige at huset er økologisk fordi vi ikke kender de materialer den gamle del at bygget af, men der er ikke brugt materialer i renoveringen, som kan skade naturen. 

Haven, som var meget forsømt og tilgroet, er dyrket økologisk fra første færd. Vi var enige om at det skulle være vores lille eksperiment. Vi har været igennem en masse, og har høstet både gode og dårlige erfaringer, og er nu kommet frem til en økologisk fremgangsmåde. At denne metode ikke er den samme i dag som da vi startede, siger sig selv. Det har været sjovt, men der er sjovest hvis arbejdet med jorden også krones med en god høst. Det tror vi nok vi nu ved hvordan vi skal få fremover. Det er de erfaringer vi gerne vil videregive til alle der mener at det er vejen frem mod en bedre verden, at undgå gift og kunstgødning, så derfor denne hjemmeside. 

Hf Smørmosen er en andelshaveforening, hvor foreningen ejer den jord vi ligger på, og medlemmerne køber retten til at bruge en parcel og køber huset. Vi er medlem af Kolonihaveforbundet for Danmark, og følger de regler der er vedtaget her. Det betyder at der ikke er fri handel med haver. Prisen fastsættes efter regler om vurdering. 

Vi bor på Slottet i ca. halvdelen af året. Hver år i når der skiftes til sommertid flytter vi herud, og når sommertiden slutter, flytter vi til vores vinterhi, som ligger på Nørrebro. Vi nyder sommeren og havelivet, samt det gode naboskab i Smørmosen i halvdelen af året og lidt til, men om vinteren er vi bymennesker der går i teater, biffen og ser tv. 

Derfor hedder det Slottet Kursus 014 version 2
Da vi i 1994 købte kolonihaven havde vi i forvejen planlagt en cykelferie i Provence. Vi cyklede rundt, og der ligger slotte drysset rundt på skråninger og bjergtoppe. En dag da vi havde set rigtig mange slotte og var på vej ned ad bakken til en lille by, hvor vi ville overnatte, sagde Sølva: Nu skal vi snart hjem og gøre vores eget slot i stand. I byen var der en der handlede med keramik, og han havde alle bogstaverne, der dannede ordet “Slottet”, og dem købte Sølva, og de sad i flere år på gavlen af Slottet, indtil Jens glemte at tage den ned en vinter, og kaklerne frøs i stykker. Nu hænger der et anden mere moderne plade med navnet Slottet, og den fryser ikke i stykker. 

Sådan fik Slottet sin krone 
På toppen af gavlen af Slottet sidder der en krone, ikke en med et kors, det overlader vi til kongefamilien, men med en fransk lilje. Den har siddet der siden 1995, og kom til da vi flyttede ud det forår. Sølva så den i vinduet i en blomsterbutik i København, og hun gik ind for at købe den,men fik at vide at den var en del af dekorationen og ikke til salg. Hvordan det gik til ved kun Sølva, og hun bevarer det som en hemmelighed, så hun købte den alligevel. Hun sprøjtemalede den med guldfarve, og Jens satte et beslag op, og nu sidder den der i den periode vi bor på Slottet. 

Hvert forår, når vi flytter ind på Slottet, sættes kronen. Vi sender en SMS til vore naboer og venner i Hf Smørmosen, og mens vi drikker et glas sammen med dem. Om efteråret, når vi flytter i vinterhi, tager vi den ned, stort set efter samme recept.Når kronen sidder på kippen, så bor vi på Slottet.

Slottets forvandling01.sdan var det kopi

Da vi købte Slottet var den i en syndig forfatning, huset var ikke vedligeholdt, og trængte meget til  renovering. Taget var næsten nyt, og grundhuset var i orden. Vi gik straks igang med at sætte huset i stand. Indvendigt blev der i første omgang malet, og mange af de gamle møbler der var der fra den forrige ejer blev sat i stand og malet, og de fleste af dem har vi endnu.

Der hvor der i dag er bryggers var der et faldefærdigt skur, som vi rev ned og byggede en ny bygning op. Der blev indrettet det første toilet og bad. Senere er det flyttet over hvor det er nu.

Drivhuset blev rejst i foråret 1995, og redskabshuset bag drivhuset, blev bygger i 1998, men hønsehuset kom først til i 2000.02.sdan var det kopi

Senere, i efteråret 1997 påbegyndte vi en større istandsættelse. Vi rev vægge ned, lagde nyt loft op, satte andre skillerum op, installerede et nyt køkken, og ikke mindst satte vi nye vinduer i og isolerede huset. Der blev også indrettet et nyt badeværelse, som dog blev ændret og fik gulvvarme i 2005.
I 1999, byggede vi havestuen, hvor der tidligere havde været en åben, overdækket terrasse.

De første højbede, med dybdegravning blev anlagt i 1995, og flere kom til løbende, i takt med at vi fik godt styr på grønsagsdyrkningen.

Terrasser blev anlagt af flere gange, og i 2008 blev hovedhavegangen og Slotspladsen anlagt som den er i dag.21.Haven kopi

I året 2001 gravede vi en sø med en membran, den blev dog utæt, og blev ændret i 2005. Den er nu ændret igen til en meget mindre sø, som vi kan overkomme at holde.

I 2015 blev bryggerset, som ikke faktisk var et udhus, isoleret og sat i stand som en del af huset. Der kom en ny hoveddør i. I 2016, satte vi så et vægdrivhus op på bryggersvæggen.

 Billedforklaring:

Billed 1. Sådan ser Slottet ud i dag

Billed 2. Kronen på Slottet

Billed 3. Sådan så slottet ud set fra haven i 1994

 

Billed 4. Sådan så der ud der hvor bryggerset ligger i dag.23.malerarbejde

Billed 5. Et kig ud i haven, fra huset. Det gamle drivhus ligger der hvor der nu er redskabshus og hønsehus.

 Billed 6. I sensommeren gik vi i gang med at male huset, og her fik vi stor hjælp af Gordana og andre flygtninge fra Ex Jugoslavien.

Huser var sort, men det var længe siden det var malet. Vi malede det svenskrød, den farve det har den dag i dag. Taget var utæt, og det hele var dårligt indrettet.

 03.arbejdshold

 

 

 

 

 

 

 

 

33.sdan

Arbejdsholdet holder en kort pause. 

Billed 6. Her er resultatet af malerarbejdet. Der hvor havestuen ligger var der en overdækket terrasse. Der stod et par store nåletræer foran huset, så man ikke kunne se det. De blev fældet. Dengang var der kun et enkelt vidue i gavlen mod haven. I dag er dette slftet ud med to med termoruder. Den overdækkede terrasse er erstattet af en havstue, som er en del af huset.

 


 

16.bageste stue

 

Billed 7. Indvendigt var behovet for istandsættelse mindst lige så stor som udenfor. Det arbejde gik vi igang med i foråret 1995. Her ses den bageste stue før renovering.

 Møblerne var gamle, men af god kvalitet, så dem kasserede vi ikke. Langt de fleste blev sat i stand og en del af dem bruges stsig nu 24 år senere.

 

 

 

 

 

 

13.bageste stue

 

Billed 8. Stuen før renovering. Huset var anderledes indrette, og i første omgang bevarede vi denne indretning af huset, først ved den store ombygning i 1997, rev vi vægge ned og ændrede rumopdelingen.

 

 

  

 

 

 

34.bageste stue

 

 

Billed 9. Vi satte lister på væggen, isolerede og satte plader på. I første omgang lod vi det gamle vidue blive i, selvom der kun var enkelt-ruder.

 

 

 

 

 

 

43.kkken

Billed 10. Køkkenet var i en forfærdelig dårlig stand, så der skulle alt faktisk skiftes ud. Her er Jens igang med at gøre klar til at installere nyt køkken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40.mbler

 

 

 

Billed 11. Imens gik Sølva igang med at sætte de gamle møbler i stand. Farverne var klart inspireret af vores tur til Provence.

 

 

 

 

 

 

42.sdan

 

 

 

Billed 12. Efter malingen blev det hele ret pænt.

 

 

 

 

 

 

51.genopbyg

 

 

 

Billed 13. Hvor bryggerset ligger i dag, var der et par rum som var sammenbygget med planker og et tag. Det rev vi ned og byggede en ny bygning oven på soklen af det gamle. Der var støbt betonsokkel. Her for Jens hjælp af Oscar, som er søn af Rie, som igen er datter af Maj-Britt, en af vore gode venner.

 

 

 

 

 

52.genopbyg

 

 

Billed 14. Tagkonstruktionen også hjemmelavet.

 

 

 

 

 

 

 

55.genopbyg

Billed 15. Der kom nye brædder til ydervæggene. De hamle var for ringe til genbrug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57.sdan

Billed 16. Gavlen bleb beklædt med de gamle brædder. Dels får at stape penge, men også fordi vi godt kan lide genbrug. De brædder sad der til hele gavlen blev fornye i 2015, da der kom ny dør 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62.Verandaen

 

Billed 17. Verandaen blev sat i stand, så den kunne bruges, og det blev såmænd også helt godt. Først i 1999 blev den revet ned og erstattet af den havestue vi har nu.

 

 

 

  

 

 

 

 27.trfldning

Havens forvandling 

 Haven gennemgik stor forandring, men det er sket over flere år. Det første år anlagde vi en del af den især staudebedene, og de første grønsagsbede.

Billed 18. Der blev fældet en masse træer, så der blev plads til bede og køkkenhave.  

 

 

 

 

67.haveomlgning

 

 

 

Billed 19. Der blev flyttet jord og anlagt det store staudebed foran huset. Det vil føre for vidt at vise alle ændringerne her, for der er sket mange. Rundt omkring på de andre artikler ses der billeder af haven som den er i dag. Nogle af de bede vi anlagde dengang er siden blevet ændret, flere er nedlagt for at anlægge flere bede til grønsager. 

 

 

 

 

02.funda

 

Billed 20. Der blev indkøbt et drivhus, som straks bleb monteret. I daggrunden ses vores første kompostbeholder. Den er et andet sted nu. Der hvor det gamle drivhus stod er der i dag er slur, men et vægdrivhus på.

 

 

 

 

 

04.skillet

 

 

 

Billed 21. Så er skillettet sat op. Det drivhus, som er alt for lille, har været til stor nytte for os. Uden det ville vores selvforsyningsgrad være meget mindre, fordi det forlænger sæsonen i begge ender. Fx forkultiverer vi langt de fleste af de planter der senere plantes ud i haven. Læs om det i vores bog: Økologisk drivhus - selvforsyning til husbehov,

 

 

2. Huset tager form

 

 

Billed 22. Hønsehuset kom til i år 2000. Det blev bygget som en del af et redskabsrun bag drivhuset.

 2.Havegang.2003

 

 

 

 

 

Slotspladsen2

 

 

 

 

 

Billed 23. Slotspladsen blev anlagt med et espalier til den vin der i dag gror hen over pladsen. Det blev også bygget et cykelskur så cyklerne kan stå sikre og tørt. Om vinteren er det fyldt med havemøbler.

 

  

1.Havegang.2003

 

Billed 24. Fliserne til havegange og pladser er alle brugte. De er hentet fra opfyldninger til motorvejen. Alle kørt til på den kinesiske ladcykel, som Jens tog med hjem fra en cykeltur i Kina. Der er ikke tal på hvor mange 40x40 fliser der er kørt hjem, men over 100, og de vejer ca 16 kg stk. Desuden er alle de brosten der ligger i havegange og andre steder kørt hjem på cykel, fra samme opfuldning, og der er kørt mere end 500 hjem, på den cykel.

 

 

 

 

24.nedrivning have

Den store renovering af huset.

I 1997 påbegyndte vi en større renovering af huset. Alle vinduer vlev skiftet ud med termoruder. Væggene blev isoleret, og et par af fasederen fin ny beklædning fordi de gamle brædder var for ringe, og da der sat 2 vinduer i i stedet for et ud mod haven passede brædderne ikke mere.

Billed 25. Her er bekldningen taget af og der skal et helt andet skillet til.

 

 

 

 

26.isolering

 

 

Billed 26. Så er der isat nye vinduer og isolering. Der skulle en helt ny bærende konstruktion til, kun remmen over vinduerne er den samme, og selvfølgelig også tagkonstruktionen.

  

 

 

 

 

 

27.vindpap og bekldning

 

 

 

Billed 27. Ny beklædning af gavlen mod haven.

30.grunding 

 

 

 

 

 

 

18.vindue i gavl

 

 

 

Billed 28. I gavlen mod Slotspladsen blev der sat et nyt vindue i. Arbejdet blev gjort i fællesskab. Vi hjalp hinanden og har stort set gjort det uden hjælp af andre.

 

Der er sket mange andre ændringer siden, men dette var de største, som gjorde Slottet til det som det er i dag.

Vi har mest skrevet om ændringerne på huset, men der er sket mindst lige så store ændringer i haven. De er, som nævnt kommet mere langsomt. Men de er meget gennemgribende. Der er intet tilbage fra tiden før 1994, hvor vi købte stedet. Det eneste er en ribsbusk bar huset, en uregerlig syren og et par buste i haven. Slle pladser er nye, det samme er staudebede og hele grønsagshaven.

Regnvandsbeholder1

 

 I 1999 rev vi den overdækkede terrasse ned, og byggede en regulær havestue, som nu er det mest benyttede rum i huset, næst efter soveværelset.